Jak skutecznie redukować tkankę tłuszczową?
Najważniejszym czynnikiem podczas urtaty tłuszczu zapasowego jest deficyt kaloryczny. Bez niego nigdy nie zrzucimy zbędnych kilogramów. Powinniśmy oszacować naszą Całkowitą Przemianę Materii (CPM), odejmując na początku około 10% tej wartości. Powinniśmy zaplanować kalorykę naszego jadłospisu, efektywnie zmniejszając podaż energetyczną posiłków, wraz z utratą wagi.
Pamiętajmy o tym, że dodatkowa aktywność fizyczna pogłebi deficyt, co pozwoli nam na szybszą oraz efektywniejszą redukcję. Dzięki treningowi, nasze mięśnie są pobudzane są do pracy, skutkując mniejszą ich utratą w okresie odchudzania, zaś dieta wysokobiałkowa będzie odżywiać naszą masę mieśniową.
Bardzo ważnym i często pomijanym elementem podczas redukcji, jest sen. Nie powinniśmy bagatelizować jego jakości oraz długości, czy chociażby korzystania z róznych form aktywnego wypoczynku.
Utrata wagi to nie wyścigi, szybciej nie oznacza lepiej. Wolniejsza utrata tłuszczu pozwoli nam na lepszy efekt sylwetkowy, nie będzie skutkować niedoborami, które mogą wystąpić stosując np. głodówkę, czy chociażby efektu jojo po zakonczeniu redukcji.